#УІК_Незалежність_30 

   26 квітня – День Чорнобильської трагедії та Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф. В 1986 році техногенна катастрофа на Чорнобильській АЕС забрала тисячі життів учасників ліквідації аварії, усіх тих, хто не шкодував своїх сил і здоров’я, аби зупинити її згубні наслідки.

   Після того як 36 років тому на Чорнобильській АЕС вибухнув четвертий реактор, інші його реактори продовжували працювати ще багато років, а ціле місто - Славутич - було збудовано для розміщення працівників. Нині на об'єкті все ще працює близько 2400 людей: науковці, техніки, кухарі, медики та інший персонал, а також військовослужбовці Національної гвардії.

   В лютому 2022 року цинічний, жорстокий ворог своїми діями ледве не призвів до повторного жахіття та поставив під загрозу існування всього світу. На період російського вторгнення понад 100 працівників Чорнобильської атомної електростанції протягом п’яти тижнів були безвихідно заблоковані на об'єкті. Вони не покидали ЧАЕС і під загрозою смерті від рук окупантів, продовжували виконувати свої обов’язки.

   Сьогодні ми дякуємо всім: і ліквідаторам аварії 1986 року, і співробітникам ЧАЕС, які в 2022 році проявили сміливість та відвагу, і Збройним Силам України, які відбили стратегічний об’єкт та захистили світ від непоправного!

    Тема Чорнобильської катастрофи відображена в багатьох документальних та художніх творах, які ви зможете взяти для читання у фонді нашої бібліотеки.

      

*****

      Наближається Великдень – найсвітліше християнське свято, що відзначається  на честь  Воскресіння Ісуса  Христа. Всі ми чекаємо на цей день з великими  надіями та сподіваннями, що нарешті настане мир і спокій на нашій рідній землі.   Адже Великдень – це свято перемоги світла над темрявою, добра над злом, життя над смертю.  

     Чекаючи Великодня, навіть в цей нелегкий час, українські господині   печуть пасочки, фарбують  крашанки, розмальовують писанки, бо писанка -  це своєрідний оберіг і символ Воскресіння Ісуса Христа.  А щоб жінкам було легше підготуватися до свята в Решетилівській ЦМБ ім. О.М.Дмитренка бібліотекарі підготували книжково -  ілюстративну виставку  «Христос Воскрес! Воскресне Україна!». Література виставки допоможе господиням опанувати секрети приготування великодніх  страв, ознайомить з різними  техніками створення писанок, більше розповість  про народні звичаї та традиції. Бо поки живуть наші традиції і наша українська культура – нас не перемогти і не здолати!

   

    

*****

     Україну підтримують по всьому світу, у тому числі і популярні світові  письменники.

   Відомий британський фантаст Ніл Гейман у своєму Твіттері закликав підписників підтримати біженців з України через ініціативи ЮНІСЕФ. Письменник також рішуче відмовився надавати згоду на відновлення видавничих контрактів у РФ.

     У фонді нашої бібліотеки є книга цього автора "Океан у кінці вулиці". Це дивовижна казка для дорослих  - часом добра, часом страшна і моторошна. Ніл Гейман запрошує читача у подорож лабіринтами спогадів.  

 

    

 

*****

 #УІК_Незалежність_30 

В нашій державі війна… Жорстока, невблаганна, неконтрольована і нікому із нас непідвладна.   Та ми на своїй рідній українській землі , тому Перемога  за нами.

Увесь світ захоплюється Україною, мужністю та героїзмом наших захисників. Так боронити свою державу, її незалежність можна лише з великої любові. Любити Україну – це також відкривати для себе її історію.

В  літературі від Українського інституту книги  висвітлюються ключові події в історії  нашого державотворення та розповідається про видатних діячів України.

            

         

*****

   Коли ми читаємо – ми неперможні! Сьогодні український народ переживає чергову віху випробувань. І ці випробування викладаються чорним намистом в творчості українських поетів та письменників, які закликають бути сильними, згуртованими, непереможними!

    Тож запрошуємо всіх бажаючих до нашої бібліотеки.

 

       

    

*****

Книжкова виставка

 «Мова мого роду і народу»

Як нема без зірок небозводу,

Як блакиті без сонця нема,

Так і мови нема без народу,

і народу без мови нема.

В. Забаштанський

      21 лютого Міжнародний день рідної мови. Для українців рідна мова – це не тільки безцінна спадщина, яка об’єднує в собі народну мудрість. Мова – це наша гордість, бо все що створено завдяки їй, увійшло в скарбницю загальнолюдської культури.

      Щиро всіх вітаємо з Днем рідної мови ! А також запрошуємо переглянути тематичну книжкову виставку «Мова мого роду і народу», яку організовано до цього свята в читальній залі відділу обслуговування користувачів нашої бібліотеки. Література представлена на виставці, допоможе удосконалити свої знання з української мови.

      Любіть, шануйте та вивчайте рідну мову!

*****

 

#українськийінституткниги

     21 лютого представники всіх націй і народностей світу відзначають Міжнародний день рідної мови. Вивчати різні мови захопливо й корисно. Та перед тим, як вивчити мову іншого народу, варто дослідити свою власну. А вона неймовірно цікава.

   Тож пропонуємо вам добірку книг, які допоможуть пізнати всю велич і багатство української мови.

*****

Виставка - вшанування

 «20 лютого - День Героїв Небесної Сотні»

       Цей день в Україні запроваджено відзначати згідно з Указом Президента від 11 лютого 2015 року «Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні».

      До цієї дати в Решетилівській ЦМБ ім. О.М. Дмитренка підготували виставку- вшанування «Ви навіки піднялися в небо мужні і сміливі вояки».

      У документальних та художніх виданнях, представлених на виставці, подано огляд подій, що відбувалися в Україні в листопаді 2013 – лютому 2014 років. Серед запропонованої літератури є й поетичні збірки Тетяни Домашенко «Небесна Сотня воїнів Майдану», «Ангели - охоронці», «Служити Богу й Україні…». На сторінках її книг розміщено фотографії тих, хто безперечно заслуговує на пам’ять та повагу. Спогади людей, які були учасниками Революції Гідності користувач знайде у книгах: «Майдан. Погляд зсередини» Олега Трайдакала, «Літопис Революції Гідності» Михайла Вітра, «Майдан. Таємні файли» братів Капранових, «Слово Майдану» Олега Виноградова.

       Вічна пам’ять і Слава Героям! Вони не вмирають, а навічно залишаються нашою славою та Небесними захисниками України!

      Запрошуємо всіх на перегляд виставки!

          

*****

#українськийінституткниги

 КРАСА ПРИРОДИ – СПРАВЖНЄ ДИВО

Ліси вкривають нашу планету, очищають атмосферу, надають можливість дихати чистим повітрям, тішать око своєю красою. Вода дає нам життя. Природа потребує охорони. Згубний вплив від людської діяльності для неї стає все сильнішим. Бездумне марнування земних багатств призводить до виснаження природи. Час радикально змінити ставлення кожного з нас до природи, щоб залишити після себе чисту землю, чисту воду, чисте повітря. Запам’ятай: зрубав одне дерево – посади п’ять.

Справа охорони природних ресурсів – є актуальною і в бібліотеці. Відділ обслуговування дітей Решетилівської ЦМБ ім. О.М.Дмитренка презентує книжкову виставку «Краса природи – справжнє диво». Запрошуємо вас відвідати бібліотеку та познайомитися із цікавою літературою, яка в нас є. Це цікаві енциклопедії про живий рослинний і тваринний світ, про всесвіт і космос, про планету Земля.

 

 

*****

      Афганістан... Ти край війни і крові, тих молодих завзятих юнаків

       15 лютого в Україні відзначається День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. За радянських часів вихідці з України брали участь у 24 локальних війнах і збройних конфліктах на території 16 іноземних держав. Найбільш масштабною та трагічною була війна в Республіці Афганістан. Через горнило афганської війни пройшло більше 160 тисяч українців. 3360 наших співвітчизників загинули в тій страшній і чужій для нас війні, 72 пропали безвісти, понад 6 тисяч повернулися інвалідами. З Решетилівщини дорогами Афганістану пройшли майже 90 наших земляків. Двоє з них, Віталій Пустовар та Ігор Веклич, не повернулися до рідної домівки.

     До цього дня працівники бібліотеки підготували книжкову виставку «Афганістан… Ти край війни і крові, тих молодих завзятих юнаків». На виставці представлені документальні та художні книги про війну в Афганістані. Серед представленої літератури і книги письменників - земляків – «Чебрецеві завії» Олексія Довгого - Степового, «АІСТ: сильніший від смерті» Олексія Дмитренка та книга ветерана афганської війни Василя Шапошника «Команда «20А».

         

 

               

Вгору